Mi az a savanyú káposzta, és mitől “savanyú”?
A többezer éves múltra visszatekintő erjesztési és savanyítási eljárásokat felmenőink az ételek gyors romlásának elkerülésére, tartósítási módszerként alkalmazták. A savanyú káposzta, ez a számos kultúrában is ismert és népszerű étel az erjesztésnek (fermentáció) köszönhetően olyan egészségvédő tulajdonságokkal bír, amelyek messze meghaladják a friss káposztáét.
A fermentáció során a mikroorganizmusok megemésztik a káposztában található természetes cukrokat, majd szén-dioxiddá és szerves savakká alakítják azokat. Ennek a folyamatnak az eredménye a jellegzetes savanyú íz. Az erjesztés továbbá olyan körülményeket teremt, melyek elősegítik a joghurtban, kefírben és más fermentált ételekben is megtalálható hasznos probiotikumok, vagyis jó baktériumok szaporodását. Ezek a probiotikumok jelentős egészségvédő és -megőrző hatással bírnak. Hozzájárulnak az úgynevezett “boldogsághormonok” termeléséhez, ezáltal a hangulatunkat is javítják. Az emésztésben is segítenek, mivel növelik a bélrendszer képességét a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívására. Ezzel az immunrendszer erősítéséhez is hozzájárulnak.
Hogyan fokozza emésztőrendszerünk egészségét a savanyú káposzta?
A legtöbb fermentált ételhez hasonlóan a savanyú káposzta az emésztés számára hasznos enzimeket tartalmaz, melyek segítenek a tápanyagok kisebb, könnyebben emészthető molekulákra való bontásában. A pasztörizálatlan savanyú káposzta emellett probiotikumokban is rendkívül gazdag. Ezek a bélflóránkban is megtalálható, hasznos baktériumok az egyik legfontosabb védelmi vonalként működnek szervezetünkben és elengedhetetlenek a méreganyagokkal és a káros baktériumokkal szembeni harcban. A savanyú káposztában található probiotikumok helyreállíthatják a bélben élő jó és káros baktériumok egyensúlyát, kiváltképp, amikor azt antibiotikumok vagy más gyógyszerek alkalmazása felborítja.
A puffadással, hasmenéssel és más emésztőrendszeri panaszokkal járó betegségek csillapíthatóak, vagy akár teljesen megelőzhetőek a savanyú káposzta és más probiotikumok rendszeres fogyasztásával. A Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás és az irritábilis bél szindróma tünetei, mint például a hasi fájdalmak, a gázok és a székrekedés szintén csökkenthető a probiotikumoknak (és a prebiotikumoknak) köszönhetően.
Figyelemre méltó tények
A savanyú káposztában is megtalálható, különböző baktérium családok, probiotikus törzsek különböző egészségvédő hatásokkal rendelkeznek, így a törzsek változatos bevitele szélesebb körben hat pozitívan az emésztőrendszerünkre. A boltban kapható általános készítmények többségében mindössze néhány baktériumtípust találhatunk. Ezzel szemben a könnyebben hozzáférhető, hosszabban eltartható, illetve pénztárcakímélőbb savanyú káposzta akár 28 különféle probiotikus baktériumtörzset is tartalmazhat.
Hogyan alkalmazható a savanyú káposzta más, emésztést javító, természetes ételek és étrend-kiegészítők mellett?
A savanyú káposztát nem csak a hangulat javítására, az immunrendszer erősítésére és az emésztés elősegítésére alkalmazhatjuk, hanem emésztőrendszeri panaszok megelőzésére és azok tüneteinek csillapítására, illetve a bélflóra egyensúlyának visszaállítására is. Éppen ezért a savanyú káposztával a gyomor- és bélrendszer egészségét fokozó készítmények is kiegészíthetőek. A népszerű Mannavita Enzima+ és Mannavita Colonum fogyasztása rendszeresen kiegészíthető hozzáadott anyagoktól mentes, alacsony sótartalmú savanyú káposztával, így azok hatását fokozhatjuk és szélesebb körű támogatást nyújthatunk emésztőrendszerünk számára.
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246412
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19584499/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30267869/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22570464/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23981066/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25780308/